Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012


Ο χρόνος είναι χρήμα! Οργανώσου σωστά και εξασφάλισε και τα δύο!

Αν στο τέλος της ημέρας νιώθεις ότι 24 ώρες δε σου φτάνουν για τις υποχρεώσεις σου, δε φταίει ο χρόνος αλλά η οργάνωση σου.  Άλλαξε τώρα τον προγραμματισμό σου και δες τη διαφορά!


Η μέρα τελειώνει κι εσύ νιώθεις ξανά αυτό το κενό. Πάλι δεν πρόλαβες να κάνεις όλα αυτά που είχες στο μυαλό σου. Η λύση βρίσκεται για μια ακόμη φορά στην σωστή οργάνωση. Μάθε να διευθετείς σωστά το χρόνο σου και γίνε πιο παραγωγικός αλλά και πιο χαρούμενος!

1. Ανακάλυψε  πού αναλώνεις το χρόνο σου και διόρθωσε το.

Σκέψου:  Πόση ώρα «σερφάρεις» στο internet;  Πόσο χρόνο ξοδεύεις διαβάζοντας, απαντώντας και γράφοντας e-mail; Πόση ώρα περνάς στο τηλέφωνο;
Πραγματικά θα εκπλαγείς μόλις συνειδητοποιήσεις τον αριθμό των  ωρών που «ροκανίζονται» σε αυτές τις απλές καθημερινές συνήθειες!  Προσπάθησε λοιπόν να τις περιορίσεις όσο γίνεται.  Ξεκίνα βάζοντας στόχο για μία εβδομάδα να μην δέχεσαι προσωπικά τηλεφωνήματα όση ώρα εργάζεσαι.  Είναι σίγουρο ότι δεν θα αλλάξει μόνο η παραγωγικότητα σου αλλά και η ψυχολογία σου!

2. Βάζω στόχους και τους ιεραρχώ.

Γράψε σε ένα χαρτί τους στόχους που θα ήθελες να επιτύχεις. Περισσότεροι και πιο δύσκολοι στόχοι απαιτούν περισσότερο χρόνο;  Όχι απαραίτητα, είναι η απάντηση. Θυμήσου ότι η αλλαγή για γίνεις πιο παραγωγικός και για να μειώσεις το άγχος σου, έχει να κάνει πρώτα με την συμπεριφορά σου και έπειτα με το χρόνο σου. Άρα, πρώτα  κατηγοριοποιείς τους στόχους σου, και τους ταξινομείς βάζοντας  προτεραιότητες και κατόπιν τους ορίζεις χρονικά. Έτσι, θα έχεις μία πραγματική εικόνα του τι μπορείς να τελειώσεις μέσα στην ημέρα, άρα και κατ επέκταση μέσα στην εβδομάδα ή μέσα στον μήνα.  Ξεκίνα σιγά σιγά με βραχυπρόθεσμο καθημερινό πρόγραμμα βάζοντας πάντα ως τελευταίο στόχο... την αυριανή λίστα.

3. Ανακάλυψε τους βιορυθμούς σου και κάνε θαύματα.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσεις ποιες είναι οι πιο παραγωγικές ώρες για σένα. Κάποιοι είναι «πρωινοί τύποι» και κάποιοι όχι. Ο καθένας λειτουργεί  διαφορετικά. Εκμεταλλεύσου τους βιορυθμούς σου και αξιοποίησε κάθε στιγμή της ημέρας κάνοντας ένα sur mesure καθημερινό πρόγραμμα ζωής.

4. Μάθε να μοιράζεσαι υποχρεώσεις

Προσπάθησε να μην είσαι συγκεντρωτικός. Σίγουρα δεν είσαι ο μόνος που τα καταφέρνει. Άρχισε να εμπιστεύεσαι τους συνεργάτες και συναδέλφους σου και ξεκίνα να μοιράζεις τη δουλειά και τις υποχρεώσεις.  Το ότι  έχουν δικό τους τρόπο να φέρνουν εις πέρας τη δουλειά δε σημαίνει αναγκαστικά ότι θα κάνουν και λάθος! Έτσι κερδίζεις πολύτιμο χρόνο μέσα στην ημέρα προκειμένου να υλοποιήσεις περισσότερους στόχους σου!

5. Κάνε την τεχνολογία σύμμαχο

Οργάνωσε τα τεχνολογικά σου βοηθήματα έτσι ώστε να σε διευκολύνουν. Αν για παράδειγμα το σύστημα αρχειοθέτησης στον υπολογιστή σου σε καθυστερεί, τότε σπατάλησε λίγο χρόνο για να το κάνεις πιο λειτουργικό. Ενημερώσου για όλα τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που μπορούν να κάνουν τη ζωή σου ευκολότερη γλυτώνοντας κόπο και ...χρήμα!

6. Εκμεταλλεύσου κάθε στιγμή

Με τη σωστή οργάνωση και τον προγραμματισμό, κάθε στιγμή μπορεί να είναι πολύτιμη και ωφέλιμη για το χρόνο σου.  Ακόμα και τα «κενά» ανάμεσα σε συναντήσεις που τελείωσαν νωρίτερα από  ότι υπολόγιζες, μπορούν να αξιοποιηθούν.  Πάντα χρειάζεται ένας έλεγχος στην αυριανή λίστα, ένα τσεκάρισμα στην σημερινή ή ακόμα και για να διαβάσεις ένα mail ή μία αναφορά.

7. Μην ξεχνάς τον προσωπικό σου χρόνο!

Εννοείται πως μέσα σε όλο τον προγραμματισμό σου είναι σημαντικό να υπάρχει χρόνος και για σένα!  Όσο αγχωμένος και να είσαι για να τελειώσεις ένα μεγάλο project, φρόντισε να υπάρχουν στιγμές διαλειμμάτων και χαλάρωσης. Έτσι δίνεις στο μυαλό σου τον αέρα που χρειάζεται για να λειτουργήσει πιο δημιουργικά και πιο παραγωγικά. Και βέβαια όσο φορτωμένο και αν είναι το καθημερινό σου πρόγραμμα δεν πρέπει ποτέ να λειτουργεί εις βάρος των απαραίτητων ωρών του ύπνου σου. Όπως και το μυαλό, έτσι και το σώμα χρειάζεται την φροντίδα του, για να μπορεί να αποδώσει την επόμενη ημέρα.

Φιλικά 
Βούλα Κρύπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου